Poznáte, které jídlo připravuji?
23. 1. 2011
Jméno: Kristýna Němcová
Třída: sexta A (2010/2011)
Předmět: slohová práce, popis
Téma: Poznáte, které jídlo připravuji?
INGREDIENCE
· 500g Mascarpone
· 5 lžic cukru krupice
· 5 čerstvých vajec
· 2 malé frťany Amaretta
· šálek silné černé rozpustné kávy
· 2 pytlíky Savoiardi nebo cukrářských piškotů
· kakao na posypání
Dobapřípravy: cca 20 minut + 2 až 4 hodiny chlazení Obtížnost: snadné
POSTUP
Vezmeme si pět čerstvých vajec. Stáří vajíčka poznáme tak, že ho ponoříme do vody, klesne-li ke dnu, je čerstvé, plave-li na hladině, nebo vznáší-li se, pro náš recept je nevhodné.
Připravíme si dvě středně velké mísy. Do jedné oddělíme pět žloutků a do druhé pět bílků. A to tak, že pomocí nože, či jiného ostrého předmětu, opatrně naklepneme skořápku zhruba uprostřed vajíčka a rozdělíme ji. V jedné půlce nám musí zůstat všechen obsah a druhá půlka musí být prázdná. Poté z jedné půlky skořápky do druhé přeléváme žloutek, aby nám všechen bílek stekl do jedné z mís a v půlce vajíčka nám zůstal samotný žloutek. Ten nalijeme do druhé mísy. Postup opakujeme u každého z vajíček.
K žloutkům přidáme všechen krupicový cukr a pomocí vidličky nebo ručního mixeru šleháme, dokud se nám všechen cukr nerozpustí a nevytvoří se nám pěna. Poté si z bílků vyšleháme tuhý sníh, kvůli kterému je důležité použít čerstvá vajíčka. Na sníh se opět hodí použít ruční mixer. Správnou tuhost sněhu poznáme tak, že mísu opatrně zkusíme otočit vzhůru nohama. Udrží-li se sníh v míse, je dobře vyšlehaný. V opačném případě je dobré mít po ruce hadr a další vajíčka.
Do sladké žloutkové pěny přidáme sýr a dobře promícháme, aby nám vznikl hladký krém bez hrudek. Poté postupně přidáváme sníh. Musíme ho vmíchávat opatrně a po malých dávkách, aby se nám vytvořila nadýchaná směs a sníh nám nespadl. Náš krém je nyní hotov.
Teď si připravíme mísu, do které budeme pokrm připravovat, nejlépe se hodí hranatá nádoba o délce zhruba 30 cm, šířce 20 cm a hloubce 10cm.
Do malé mističky uvaříme silnou černou kávu a přidáme k ní dva frťany likéru pro aroma. Mistička by měla být opět podélná, protože do ní budeme namáčet piškoty, které jsou dlouhé. Každý piškot rychle namočíme z obou stran do kávy smíchané s likérem, nesmíme ho tam nechat dlouho, jinak se nám rozmočí. Poté ho položíme do předem připravené mísy. Postup opakujeme, dokud namočenými piškoty nezakryjeme celé dno. Na spodní vrstvu piškotů naneseme zhruba polovinu připraveného krému a rozetřeme ho. Na krém znovu pokládáme namáčené piškoty. Když je druhá vrstva hotová, zalijeme ji zbytkem krému, opět rozetřeme a celý zasypeme kakaem.
Pokrm je nyní hotov. Než ho budeme podávat, necháme ho na 2 až 4 hodiny vychladit v lednici. Zaprvé aby nám krém ztuhl a zadruhé, aby nám zvlhlo kakao a nedusilo nás, až si na dezertu budeme pochutnávat.
Dobrou chuť!
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář